Duktiga kuskar

Sverige är en av världens tre största travnationer. Svenska travkuskar har dominerat den svenska, nordiska och internationella travscenen under många år.

Trav

Storheter som Stig H. Johansson och Olle Goop har skördat framgångar i storlopp som Hambletonian, Prix d’Amerique och på Elitloppet på Solvalla. De har dominerat det svenska travet i många år och toppar listan över flest vinstlopp på de svenska travbanorna med över 6000 segrar var.

Stefan Melander

En ytterst meriterad svensk kusk och travtränare som bör nämnas efter de två ovan är Stefan Melander. År 2006 vann han som tränare det prestigefyllda Prix d’Amerique med hästen Gigant Neo med Domink Locqueneux i sulkyn. Elitloppet kammade han också hem som tränare genom hästen Iceland och med Johnny Takter som kusk. Som körsven har Stefan Melander vunnit flera tusentals lopp och kommer säkerligen gå till historien som travlegendar.

Goop

Olle Goops son heter Björn Goop och är en av dagens mest framgångsrika aktiva kuskar. Tillsammans med pappa Björn driver ett av Sveriges mest framgångsrika träningsstall. Björn Goop har redan vid 37-års ålder vunnit över 3000 lopp och kanske kommer Goop den yngre att bli en av de mest framgångsrika kuskarna i Sverige när ytterligare 20 år har passerat. Tiden får utvisa detta helt enkelt.

Örjan Kihlström

En annan prominent aktiv travkusk måste nämnas ’gubben i lådan’ och taktikern Örjan Kihlström. Hans främsta merit som kusk är Elitloppssegern 2006 med hästen From Above. Örjan, som trots sina snart 56 år fyllda, är fortfarande aktiv och börjar närma sig 6000 segrar. Med över hundra 150 miljoner kronor i inkörda pengar är Örjan en av Sveriges mest framgångsrika. Förmodligen kommer vi få se mer av Örjan under åtminstone 3-4 år till.

Listan är lång över framgångsrika svenska kuskar. Man bör slutligen nämna Åke Svanstedt, Erik Berglöf, Johnny Takter och Robert Bergh. Sverige kommer säkerligen skörda fler nya starka kuskar under åren eftersom vi fortsätter att vara en av de främsta travnationerna världen över.