Hästens fysiska behov

Hästar är på många sätt känsliga djur, och äger man en häst måste man se till att alla deras behov är fyllda. 

3571267-hast

De flesta som har häst har nog hört att hästar har en liten magsäck och ska få lite foder åt gången, men ofta. Hästar är betande djur, de är byggda för att tugga i sig fiberrik föda i små mängder under större delen av dygnet, och detta behov finns kvar än i våra domesticerade hästar idag. Hästens mage rymmer omkring 13-23 liter, beroende på hästens storlek, men på grund av formen blir den aldrig mer än två tredjedelar full. Äter den därför mer än 9-13 liter under en för kort period riskerar magsafter att pressas vidare till tarmen och orsaka problem som till exempel kolik.

Hästar måste även få i sig rätt mängd av fiber och protein under en dag. Denna mängd kan variera stort, mycket beror på vilket slags jobb hästen utför dagligen. På sidan Grovfoderbörsen kan man hitta en interaktiv guide som kan hjälpa en välja ut det bästa fodret. Det bör tilläggas att om man rider hästen räknas detta som lätt arbete.

Ett annat drag som hästar fortfarande bär med sig från sina förfäder är att de har ett behov av att dricka mycket och snabbt. Detta kommer från att hästen var ett bytesdjur för stora rovdjur och det är alltid farligt för bytesdjur att stanna länge vid ett vattenhål. En häst har dagligen stora vätskeförluster via urin, träck, avdunstning från hur och andningsvägar, och för arbetshästar måste man även räkna in svett. Ännu värre är det för digivande ston som under en dag kan tappa mellan två till fyra procent av sin kroppsvikt endast via mjölk.

Hästar sover också på två olika vis, stående och liggande. Totalt sover en häst mellan tre och fyra timmar, uppdelat i fem till sju perioder över ett helt dygn. Det är dock något tätare mellan perioderna under den senare delen av natten. För att kunna sova riktig drömsömn måste hästen kunna ligga ned med stöd för huvudet och den har en starkt behov av detta. Kan eller vågar den inte lägga sig ned kommer den till slut att ramla omkull för att tillfredsställa detta behov.

Det är viktigt att man ser till alla dessa behov men det finns en hel del annat som är bra att veta om man äger en häst, på Svenska Ridsportförbundet kan man hitta många råd om allt från skötsel till transport.