Köpa häst

För den hästintresserade är nog drömmen om en egen häst högt upp på önskelistan. Att få en egen häst att äga, sköta och kanske tävla med. Det många inte tänker på är att det innebär ett stort ansvar att köpa och öga en häst, därför är det bra att tänka igenom beslutet noga. 

egen häst

Hippson.se är en riktigt bra site om du vill ha information och tips som hästägare. De har bland annat skrivit en artikel ”Köpa häst-skolan” med mycket bra tips för den som är intresserad av att köpa häst.

Här kommer några tips på vad man bör tänka på om man funderar på att skaffa en egen häst;

Tid

mockaAtt äga en häst tar väldigt mycket tid. Det många inte tänker på är all tid runt själva ridningen. Att rida en häst behöver inte ta mer än 4 till 5 timmar per vecka, men att äga och sköta en häst tar mycket mer tid än så. En riktlinje är att beräkna att det tar 3 till 4 timmar per dag att sköta hästen. I denna tid ingår;

  • In och utsläpp
  • Mat och mockning
  • Skötsel/pälsvård
  • Ridning

 

Har man möjligheten att ha hästen uppstallad hos någon kan man ibland betala för att stallet sköter in och utsläpp samt mat och mockning. Det man ska vara beredd på är att detta kostar en hel del pengar, så frågan är vad man har råd med.

Har jag råd?

Att äga en häst kostar en hel del pengar. Förutom själva hästköpet är det även en hel del andra saker som kostar, här kommer en liten lista på kostnaderna;

  • Hästens pris – Detta varierar väldigt beroende på häst. Man kan räkna mellan 10 000 och flera 100 000 kronor.
  • Försäkring – en häst behöver en försäkring om något händer. Att besöka vetrinären med en häst är dyrt så en försäkring är ett måste. Räkna på minst ett par tusen per år.
  • Utrustning – Äger du hästen måste du skaffa utrustning så som grimma, träns, sadel, voijlock, täcken, skötselprodukter och så vidare. Räkna med mellan 10 000 och 15 000 kronor minst.
  • Ridlektioner – Äger du en häst är det bra att ta lektion någon gång i veckan för att få hjälp och stöd. Räkna med 500 kronor per lektion.
  • Uppstallning – Priset beror mycket på plats och vad som ingår. Räkna med 4000 kronor i alla fall.
  • Foder och mat – Hästen behöver både mat och foder, räkna med 1000 kronor per månad.

 

rida med metor

Kunskap

Att äga en häst innebär ett stort ansvar. Som ägare är du ansvarig för hästen och det är du som måste se till hur den mår och vad den behöver. Blir hästen skadad eller sjuk måste du kunna tvätta sår, lägga om skador och avgöra om hästen behöver vård. Är man oerfaren hästägare kan det vara bra att ha en mentor i början för stöd och hjälp. Rider du på en ridskola kanske din ridlärare eller någon mer erfaren ryttare kan hjälpa dig.