Rätt ridhjälm

Något man inte bör tumma på när man sysslar med ridning i någon form är säkerheten. Att utrustning kostar är det ingen snack om saken om, men som man säger – better safe than sorry.

Ridhjälm

I vår artikel om utrustning så skrev vi bara kort om att en bra hjälm är ett måste för den som rider, samt att det är bra att ha på även på stallbacken för att skydda huvudet mot exempelvis hästfötter om hästen skulle bli stressad eller upprörd av något. Det är bra mycket bättre att ha en hjälm än inte på skallen om det kommer en spark.

Nu ska vi dock berätta lite om vad som är viktigt att tänka på gällande köp av ridhjälm. Det som anses vara den viktigaste säkerhetsaspekten är inte oväntat hjälmens passform. Många tillverkare utgår ifrån provhuvudformer när de utformar hjälmar, vilket inte är fel, men problemet är att det inte riktigt är verkligheten att provdockors huvuden är utformade som verkliga människohuvuden.

En aspekt som ibland förbises är att det är en antropologisk skillnad mellan kvinnor och mäns huvuden. Läs därför på noggrant om passformen innan du köper en hjälm, och se till att välja en modell som går att justera i storlek så att den passar ditt huvud perfekt. En hjälm som passar perfekt ger mycket bättre skydd än en som inte gör det. Det är också en fördel att välja en modell som inte väger så mycket, det minskar belastningen på nacken. Hjälmar som är för stora och klumpiga utgör större risk för att skada nacken i.

CE-Märkning

Precis som med all annan skyddsutrustning så omfattas ridhjälmar av lagen om personlig säkerhetsutrustning, vilket innebär att alla produkter som säljs som skyddsutrustning måste ha genomgått tester som låtit dem erhålla en CE-märkning, vilket ska intyga att produkten ska uppfylla de grundläggande säkerhetskrav som bestämts av EU.