Skaffa första hästen

I ett tidigare inlägg pratade vi om hur det man ska tänka när man köper en häst. Vi tänkte expandera detta till lite andra tankar. 

Pass

Varje gång du ska köpa en häst måste den ha ett så kallat EU-pass. Man ska aldrig godta att få passet levererat senare eller ta emot kopior av passet. När du köper hästen ska passet ligga i din hand.

Rätt häst

Se till att vara noggrann i ditt sökande. Tänk ut vad du har för planer för dig och hästen. Vill du tävla dressyr så passar vissa raser medan en annan är lämpligare för trav. Vill man bara ha en sällskapshäst så finns det också speciella raser man helst ska leta efter

Foder

När du bestämt dig vilken häst du vill ha behöver du också skapa kontakt med en foderproducent. På Grovfoderbörsen kan du söka efter grovfoderproducenter inom ditt område. Man kan också räkna ut hur mycket foder som behövs utefter hästens vikt och roll i ditt hem.

Besiktning

Man ska helst ta in en veterinär som besiktar hästen innan köpet fullföljs helt. På så sätt kan man få reda på om hästen har några problem eller sjukdomar som man inte ser själv. För att kunna försäkra hästen kan bolaget kräva ett friskhetsintyg och då behöver man ett veterinärutlåtande.

Ensam eller inte?

Hästar är flockdjur och gillar inte att leva isolerade och själva. Har man tiden att spendera mycket tid med hästen kan den må bra ändå men generellt kan man säga att hästar alltid vill vara åtminstone två. Det måste man också tänka på när man köper första hästen. Har man plats för att skaffa en till framöver eller har man tillräckligt med tid för att hästen ska trivas?