Utrustning

När man ska börja rida finns det en del saker man behöver, både som ryttare och till sin häst. Vid ridning gäller det att tänka på säkerheten och ha en bra hjälm, det är ett måste. Hjälmen är också bra att ha på sig på backen, i stallet då man håller på med hästen. Hjälmen är en billig livförsäkring.

Ryttarens utrustning

Förutom hjälmen  är det bra att rida i kroppsnära kläder med bra rörelseförmåga för att inte hindra vid ridningen. Ta för vana att alltid ha långärmade tröjor för att inte göra dig illa om du ramlar av. Ett par bra ridvantar är också ett måste för ryttaren. Det går fort att få skavsår av tyglarna och ha de väl kommit är det svårt att bli av med dem.

Närbild på hästDet är bra att satsa på ett par bra skor, gärna med klack som gör att foten inte glider framåt när foten är i stigbygeln. Glider foten fram och du ramlar av är det lätt att fastna. Använd alltid en skyddsväst med CE-märkning och beteckning EN 13158 Nivå 3. Var noga med att prova ut västen så att du hittar en som sitter bra, den ska täcka hela ryggen men inte vara för lång så den hakar i sadeln.

Om du rider ute och har långt hem så är en mobiltelefon bra att ha med sig, skulle en olycka hända kan du enkelt ringa efter hjälp. Vad du däremot inte bör göra är att tala i telefonen medans du rider. Du bör vara uppmärksam på vad som händer dig runtomkring.

Hästens utrustning

sadelNär det kommer till hästens utrustning så är det några saker som behövs när du ska rida. Det första man brukar prova ut är en sadel. Här finns många olika modeller att välja bland beroende på vad du ska ha sadeln till.

De vanligaste modellerna är;

  • Allroundsadel
  • Hopp sadel eller flatback
  • Dressyrsadel

När du vet vilken modell som passar dig är det viktigt att prova sadeln på hästen så att den sitter bra och inte klämmer. Är du ovan så ta hjälp av en erfaren för att prova ut sadeln på din häst. Idag finns det också bra sadlar att köpa begagnad på bland annat blocket.se. Sadeln behöver inte vara ny för att vara bra. Under sadeln bör du sedan ha en vojlock eller ett schabrak. 

Den andra viktiga delen i utrustningen för ridning är tränset och bettet. Vilket träns du väljer styrs mycket av tycke och smak och det finns egentligen inget träns bättre än ett annat. Det är däremot viktigt vilket bett du väljer. Är du osäker är det bra att börja med ett standardbett, det är vanligt att många köper för vassa bett vilket gör att hästen inte springer fram som den ska.

Har din häst lätt att stöta benen mot varandra eller kanske stöta i hindret om du håller på med hoppning är det bra att köpa ett par bra benskydd till hästen. Detta gör att hästen inte skadar sig i onödan.